مردم کدام کشورها بیشتر مالیات میدهند؟ عوامل مختلفی باعث میشوند سطح مالیاتگیری در نقاط مختلف جهان متفاوت شود.
فردای اقتصاد: کشورهای اروپایی -به جز بریتانیا- و کانادا جزء بالاترین رتبهها از نظر سهم مالیات از GDP (تولید ناخالص داخلی) هستند. تفاوت ترجیحات بازتوزیعی در امریکا و اروپا از جمله موضوعات مورد علاقه اقتصاددانان بوده که اثرات مختلفی در دو منطقه گذاشته است. برای مثال، برخی اقتصاددانان معتقدند نرخ مالیات پایینتر در امریکا نسبت به اروپا ریشه مهمی بوده که باعث شده ایالات متحده از نظر درآمد سرانه رشد بیشتری داشته باشد. از سوی دیگر نابرابری کمتر در اروپا به مالیاتهای بیشتر کشورهای این منطقه ربط داده میشود.
شاید صفحه تهیه طرح کسب و کار برای شما جذاب باشد .
تفاوت الگوی نابرابری در اروپا و آمریکا
پژوهشی نسبتاً تازه نظر متفاوتی را بروز داده است. این پژوهش میگوید همانطور که نمودار زیر نشان میدهد، اثر مالیات و بازتوزیع درآمد (گرفتن مالیات از ثروتمندان و انتقال آن به صورت یارانه به کمدرآمدها) در ایالات متحده اثر بزرگتری روی کاهش نابرابری داشته است. اما نکته این است که در اروپا درآمدها حتی قبل از بازتوزیع مالیاتی به هم نزدیکترند. در نتیجه گویا نوعی «پیشتوزیع» رخ میدهد. در اصل برابری بیشتر فرصتها در اروپا باعث شده نابرابری در خروجی اقتصاد کمتر باشد. ارائه بهتر کالاهای عمومی مثل آموزش عمومی و بهداشت میتواند از جمله این دلایل باشد.
شاید صفحه مشاوره مالیاتی برای شما جذاب باشد .
تفاوت ترجیحات جوامع نسبت به سطح مالیات
کشورهای حوزه اسکاندیناوی سهم از GDP بالاتری نسبت به بقیه اروپا دارند، اما اختلافشان چندان چشمگیر نیست؛ به طوری که مثلاً این عدد برای نروژ و سوئد به ترتیب ۵۷٫۳ و ۴۹٫۶ است و برای فرانسه و آلمان به عنوان دو اقتصاد بزرگ خارج از اسکاندیناوی، ۵۲٫۶۲ و ۴۷٫۵۳ درصد است. در حالی که نسبتها برای اروپای شرقی کمتر اما همچنان بالای چهل درصد است، برای بریتانیا، ایالات متحده و روسیه، زیر چهل درصد قرار دارد.
شاید صفحه تهیه لایحه دفاعی مالیاتی برای شما مفید باشد .
یکی از نکات اثرگذار روی سیاستهای مالیاتی، دیدگاه جوامع نسبت به نابرابری و برابری فرصتهاست. پژوهشهایی نشان میدهد در ایالات متحده تصور مردم این است که برابری فرصتها بیشتر است. با چنین دیدگاهی که به «رؤیای امریکایی» هم بیربط نیست، طبیعتاً افراد علاقهمندند نمایندگانی انتخاب کنند که طرفدار مالیات کمتری باشند. اما برعکس در اروپا، تصور منفیتری نسبت به برابری فرصتها وجود دارد و در نتیجه افراد علاقهمندند که زمین بازی را با کمک مالیات بیشتر هموار کنند.
ارتباط سطح درآمد کشورها با سطح مالیاتدهی
همانطور که نمودار زیر نشان میدهد، میزان مالیاتگیری (نسبت مالیات به GDP) همبستگی مثبتی با تولید و درآمد سرانه کشورها دارد. در واقع در کشورهایی که سطح رفاه سرانه بالاتر است، اندازه دولت و میزان مالیاتگیری آن به طور متوسط بیشتر است. از جمله دلایل این موضوع میتواند این باشد که در سطوح رفاهی بالاتر، مطالبات شهروندان از دولت بیشتر است و در نتیجه حجم کالای عمومی و بازتوزیعی که دولت انجام میدهد، با سرعت بیشتری نسبت به رشد اقتصادی افزایش مییابد.
شاید صفحه تهیه طرح توجیهی اقتصادی برای شما جذاب باشد .
شاید صفحه تهیه صورتهای مالی برای شما مفید باشد .
اطلاعات این نوشته
شما میتوانید در صورت تمایل این پست را در شبکه های اجتماعی خود بازنشر دهید .